La revista degana en valencià

Temps de decrets. Temps de protocols

14/09/2020

«–Algú té el protocol per a actuacions a l’aire lliure en la fase 2?

–Sí, nosaltres el tenim, però crec que ahir el BOE va publicar un nou decret del Govern que amplia l’aforament sense passar de fase.

–Doncs si tens el decret, passa’l pel grup, per favor».

Aquesta era una conversa més que habitual durant la desescalada en un grup de Whatsapp de professionals de la cultura; es produïa diàriament diverses vegades, i aquesta ha sigut la sensació viscuda en les arts escèniques i la música durant tota la desescalada: decrets i canvis permanents, contradiccions entre cada decret i fins i tot dins del mateix decret, en què l’aforament possible canviava segons interpretares la normativa, protocols de duració efímera… Qüestions molt explicables davant d’una situació tan nova i especial, però que han creat sensacions d’incertesa i fins i tot d’angoixa entre els treballadors i treballadores de la cultura, i sobretot entre els/les responsables polítics, amb pors justificades de possibles contagis i amb l’amenaça permanent de rebrots a les notícies. Però professió i ajuntaments han estat convençuts també que ara més que mai la cultura és important i el sector ha de mantindre’s en peu.

Tot i això, entre lectures de BOE i decrets, entre dubtes i atreviments, s’ha programat cultura, i de la forma més imaginativa i innovadora: actuacions per al públic dels balcons, monòlegs damunt de cotxes amb un remolc menut, cinema des del cotxe, concerts en streaming o mixtos. La imaginació ha sigut una constant en les tímides programacions culturals municipals, juntament amb la por d’anar massa lluny, de provocar multituds… I així i tot, amb aforaments molt reduïts, amb espectacles menuts i curts, les arts escèniques, la música i les arts han anat a poc a poc eixint de la foscor amb passes curtes però fermes, amb el desconcert dels decrets i els protocols.

Quan estigues llegint aquestes paraules, la desescalada serà historia i viuràs en «la nova normalitat». Fins i tot, fa uns dies el president de la Generalitat va anunciar una normalitat millorada, amb aforaments quasi normals i poques restriccions. Hauràs pogut veure ja diversos espectacles al carrer pràcticament a tots els pobles i fins i tot el darrer cap de setmana de juliol hi ha una benvinguda conjunta a la cultura als 80 pobles que formen part del Circuit Valencià de Cultura juntament amb l’IVC.

A hores d’ara, les expectatives per al futur més immediat són bastant positives. De programació durant l’estiu, imaginativa i a l’aire lliure, n’hi haurà. Si això es correspon amb una millora econòmica de les condicions dels i de les professionals de la cultura, és una qüestió que caldrà esperar que es produïsca.

D’oferta a la tardor, també n’hi haurà, no sabem amb quin aforament ni condicions, però els teatres obriran les portes… La pregunta és: hi haurà també demanda? I encara una altra pregunta important: les actrius i els actors podran besar-se en escena?

Inscriu-te al nostre butlletí

Top