La revista degana en valencià

Temps de reconstrucció

25/08/2021

FITXA BIBLIOGRÀFICA

Títol: Supervivientes: tiempo de reconstrucción

Autor: Joaquín García Roca

Editorial: Atrio Llibres

Any: 2021

Com sobreviure després d’un naufragi? Quina reacció personal i col·lectiva pertoca a partir d’una crisi social tan extraordinària com la que estem vivint? El filòsof i teòleg Ximo Garcia Roca acaba de publicar un nou llibre que aporta algunes llums profitoses sobre aquests seriosos interrogants. El títol és Supervivientes: tiempo de reconstrucción (Atrio Llibres), un text amb unes meditacions profundes sobre la greu situació sanitària causada pel coronavirus i les històries de vida i de dolor derivades de la covid-19.

De sobte hem sentit que érem molt vulnerables, que vivim a la intempèrie. Però la vulnerabilitat, que forma part de la vida, ens hauria de preparar millor per a tindre una major cura els uns dels altres. El futur de la humanitat dependrà en gran mesura de com reaccionem davant tot allò que ha estat vulnerat per la pandèmia. La tesi del professor Ximo Garcia Roca és que no es tracta simplement de millorar el que féiem i retocar superficialment les regles del sistema ja existent, sinó que cal anar més lluny i revisar a fons el nostre model de vida i de societat. Altrament no serem capaços de resistir una nova pandèmia.

El llibre està organitzat en tres parts. La primera es dedica a observar una realitat atacada per la crisi i conté una aproximació als diferents relats, pràctiques socials i polítiques públiques; la segona s’orienta a presentar les alternatives i opcions bàsiques per a poder elegir una eixida racional de la crisi, i la tercera se centra en l’àmbit de l’actuació, tot considerant les energies potencials que hi ha en la societat actual i que cal mobilitzar per a forjar un futur més esperançador.

En el cor del text hi ha una inquietud essencial: serem capaços d’aprendre d’aquesta catàstrofe i emprendre un camí d’autèntica regeneració social? Vivim en un món comú i hi ha una raó plural: quins actors poden liderar aquesta regeneració necessària? Quin paper hi poden jugar les religions, les quals han estat també vulnerades? En opinió del sacerdot i activista social Ximo Garcia Roca, cal construir i desenvolupar una major amistat cívica, avançar en la via d’una fraternitat universal, activar de manera més intensa la cooperació i la cultura solidària, i treballar en pro d’una vertadera ciutadania global.

Atenció a les paraules de l’autor que serveixen de cloenda del llibre: «Els processos de ciutadania mundial, veïnatge global i fraternitat universal han quedat aturats per la pandèmia i esperen tornar-se a reprendre en la nova realitat». I atenció també als versos d’Alexis Valdés que han servit d’inspiració a Ximo García Roca: «quan la tempesta passe, et demane, Déu, apesarat, que ens retornes millors, com ens havies somiat».