La revista degana en valencià

Tercer aniversari de la manifestació contra l’espoli

11/06/2020

El 10 de juny de 2017 va tindre lloc la primera manifestació unitària per denunciar l’espoli fiscal que pateix el poble valencià. La manifestació, que va estar convocada per la Crida pel Finançament Valencià, va comptar amb el suport de centenars d’entitats i persones vinculades als diferents sectors de la societat valenciana.

Més enllà de les dades de participació, la convocatòria va ser un èxit i un encert en posar en l’agenda la situació d’infrafinançament i de discriminació en les inversions públiques del País Valencià en els Pressupostos Generals de l’Estat. Un èxit evident que va servir per a transmetre a amples sectors de la nostra societat que estem infrafinançats i que patim una forta discriminació per part de l’estat que afecta negativament a les nostres condicions de vida i condiciona l’autogovern i el nostre futur com a poble.

La Crida pel Finançament, un moviment format per persones i per entitats socials, sindicals i polítiques molt divers, va mostrar clarament el camí per fer front a centenars d’anys d’espoli al nostre poble. Un camí caracteritzat per la transversalitat, l’horitzontalitat, la col·laboració, la unitat i la mobilització social sostinguda en el temps per obligar el govern de Madrid a seure a negociar amb els legítims representants de les valencianes i valencians.

I tot això, malgrat el boicot evident i manifest d’una part de l’establishment polític, social, empresarial i sindical que va veure com havia nascut una iniciativa unitària i plural al marge de les estructures tradicionals i jeràrquiques que caracteritza les estructures de poder. Aquests van intentar controlar les reivindicacions i les mobilitzacions per “evitar els contagis” amb els processos d’altres pobles de l’estat. Les convocatòries, que des de determinades plataformes excloents creades amb posterioritat es van fer, així com el seu full de ruta, basat en una dinàmica exclusivament institucional, han posat en evidència el seu fracàs perquè no van obrir cap procés de negociació real sobre el finançament del País Valencià, malgrat declaracions institucionals, fotos, viatges… Una manca de resultats que s’ha posat de manifest en aquesta crisi sanitària on hem vist que no només som una Comunitat Autònoma infrafinançada sinó que no rebrem els fons necessaris per a fer front a la pandèmia sanitària ni a la reconstrucció que el País Valencià necessita.

En aquest context, la Crida pel Finançament considera que cal recuperar el camí d’aquella manifestació del 10 de juny de 2020 per aconseguir les nostres reivindicacions com a poble. Unes reivindicacions que serviran per a millorar la vida de les valencianes i valencians i per garantir un futur de llibertat, igualtat i justícia social.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top