La revista degana en valencià

Toni Royo: una vida al servei del país

21/10/2020

No sé si el nom de Toni Royo és molt conegut més enllà de les comarques de Castelló, però al nord del País Valencià poques activitats polítiques o culturals s’han desenvolupat sense comptar amb la seua presència. Ha estat, fins a la seua recent jubilació, el delegat d’Acció Cultural del País Valencià a Castelló i ara acaba de publicar les seues memòries en un extens volum que porta per títol Pel meu país (Onada Edicions).

Toni Royo és una persona que maneja molta informació i que coneix tothom. Al pròleg del llibre, fet per una de les seues millors amigues, Ali Brancal, hi ha una anècdota que reflecteix això que estem dient. Explica que la primera vegada que van parlar en un pub de Castelló, ell li va dir alguna inconveniència i ella li va contestar: «Tu calla, que no em coneixes de res», i Toni li va contestar: «Ali Brancal Mas, del Grau, vius al carrer Magallanes».

Toni Royo ha estat l’encarregat de posar en marxa a Castelló totes aquelles idees que se li acudien a Eliseu Climent, i el primer gran repte que va tindre va ser l’any 1982 quan es va decidir fer a Castelló l’aplec d’Acció Cultural per tal de commemorar els cinquanta anys de la signatura de les Normes de Castelló, tot un èxit amb la plaça de bous plena de gom a gom.

Dintre de les activitats d’Acció Cultural ens explica tot el moviment per a la recepció de TV3 a Castelló i tots els problemes que van sorgir posteriorment fins a la seua clausura, o les campanyes dels Cursos Carles Salvador. Els Correllengua ocupen nou capítols, que són un autèntic reconeixement a les persones que els han fets possibles en cada poble. També coneixerem com es van posar en marxa els Casals, l’èxit del de Vila-real o els problemes del de Castelló, o el naixement del setmanari El Temps.

La seua vida personal ocupa un ampli espai. Els seus orígens familiars, els seus estudis al Col·legi Universitari de Castelló i la Universitat de València, el servei militar, la seua relació amb Manolo Carceller, la seua neboda Anna, el seu ampli ventall d’amics, els seus viatges, les seues col·leccions, la seua activitat de conferenciant o les seues novel·les amb el pseudònim de Jordi Querol.

Pel que fa a l’activitat política, començà de ben jove militant en el PSAN; després vindrà la creació de l’Esquerra Independent de Castelló, una candidatura nacionalista a l’Ajuntament de Castelló en les primeres eleccions democràtiques, que va obtindre dos regidors. Després ens va explicant el naixement de la UPV, posteriorment el Bloc, fins arribar a Compromís.

Finalment, en l’apartat cultural el trobem participant en el programa «Nosaltres els valencians» de Radio Popular de la Plana, en el Centre Excursionista de Castelló, en els Aplecs de la Plana, en l’aparició de Vilaweb a Castelló, en el Betlem de la Pigà, en la Fundació Huguet, en els grups de danses, en la Plataforma per la Llengua, en les Muixerangues, en la llibreria Babel o en el teatre castellonenc.

Les memòries de Toni Royo són una autèntica acta notarial, imprescindibles per  a conèixer tot el que ha estat el moviment nacionalista, tant des de la vessant cultural com política, a les comarques de Castelló.