La revista degana en valencià

Trenta anys d’ensenyament en valencià a Torrent

El dia 21 de març es presentà el llibre 30 anys d’ensenyament en valencià a Torrent. A l’acte assistiren Jesús Ros, alcalde la ciutat; Rubén Trenzano, director general de Política lingüística; Pepe Blasco, exdirector del col·legi Sant Joan Baptista, actualment inspector general d’Educació; Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana, regidores i regidors i més de 400 persones que ompliren de gom a gom la sala cívica de l’Antic Mercat de Torrent.

Anna Gascó, de l’Oficina de Promoció i Ús del Valencià, va ser qui introduïa i conduïa l’acte i donà la paraula a  Patricia Sáez, regidora d’Educació i Dinamització lingüística; a Benjamín Falces que fou el regidor d’Educació que impulsà la primera línia en valencià a Torrent l’any 1988; a Vicent Font com a coordinador del projecte; a Ruben Trenzano i a Jesús Ros que donà les gràcies als col·laboradors i participants i animà a llegir el llibre. També hi hagué el moment dels reconeixements a les primeres famílies que decidiren que els seus fills i filles estudiaren en valencià i a un bon grapat de persones, mestres o no, que han format part de la introducció del valencià a l’escola. L’Escola Coral de Torrent i el cor de l’escola Les Terretes posaren el toc emotiu cantant D’un temps d’un país, Serra de Mariola, Al vent i Parla valencià;

El llibre és el resultat d’un projecte que han coordinat quatre mestres jubilats que signen aquest escrit, aprofitant la coincidència dels 30 anys de la primera línia en valencià al Lope de Vega i la realització de la XXXI Trobada d’Escoles en Valencià el pròxim 19 de maig.

Una vegada acceptat el projecte per l’Ajuntament i l’edició del llibre a càrrec de l’Oficina de Promoció i Ús del Valencià, es presentà a la comunitat educativa.  S’ha procurat que hi haguera una representació, com més amplia millor de tots els centres i de tots els sectors implicats. Finalment s’han aconseguit 80 textos de més de 100 persones que ens conten la seua participació en la història de l’ensenyament del valencià i en valencià a Torrent.

En primer lloc hi trobareu uns textos que ens parlen de les iniciatives, anteriors a l’inici de l’ensenyament en valencià de manera regulada per la Conselleria, que persones que estimaven la llengua mamprenien. A  vegades de manera quasi clandestina i arriscada, com l’Escola Tramuntana, que tingué la seua primera ubicació al nostre poble en un xalet d’El Vedat, en l’espai on actualment està el col·legi Mare Petra.

Una altra aportació és el testimoni d’una alumna de Carme Miquel, al final dels anys 60 -llavors mestra de l’escola Lope de Vega-  que una vegada acabada la jornada escolar, feia classe de valencià, de manera gratuïta als xiquets i xiquetes que volien quedar-se. Tenim constància que altres mestres feien el mateix en altres llocs, per exemple Josep Iborra, a Gandia; i en este llibre se cita a Vicent Pitarch que feia el mateix a Castelló.

I a Torrent, també podreu comprovar que hi havia persones, que no eren mestres però que l’estima per la llengua els portà a aprendre-la i també a fer classes, buscant la complicitat d’algunes altres que els cedien l’espai per a fer-les.

A partir de l’aprovació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià el 23 de novembre de 1983 s’iniciaren els cursos de valencià organitzats per l’Institut de les Ciències de l’Educació per al professorat que ja estava treballant i no sabíem escriure en valencià. També hi ha escrits que en parlen.

En segon lloc tenim les col·laboracions dels centres de Primària seguint l’ordre de l’inici de l’ensenyament en valencià. Lope de Vega 1988-89, Montsió 91-92, Mare de Déu del Rosari 92-93, Miguel Hernàndez 95-96, Sant Pasqual 95-96, Federico Maicas 96-97, El Molí 96-97, Antonio Machado 97-98 i Les Terretes el 2008-09. Seguides de les col·laboracions de l’escola Sant Joan Baptista, l’Escola d’Educació Especial L’Encarnació, els IES Tirant lo Blanc, Marxadella, Serra Perenxisa i Veles e Vents, l’Escola de Persones Adultes i el Conservatori Professional de Música.

A continuació les aportacions del Departament d’Educació de l’ajuntament, l’Oficina de Promoció i Ús del valencià, el Gabinet Psicotècnic Municipal i les de dos associacions que han estat referents per a l’escola i l’ensenyament del valencià com són Cucurucú Teatre i La Gavella. Finament hi trobareu un resum de l’XI Trobada d’Escoles en Valencià que s’organitzà a Torrent l’any 1998.

Segur que s’han quedat coses per dir, però també es veritat que se n’han dit moltes i totes importants i sinceres. Com a coordinadors estem satisfets d’haver contribuït a posar en el paper esta part de la nostra història, que servisca de reconeixement a les persones que l’han protagonitzada i que aprofite per a continuar avançant. Amb l’esperança que els qui conten la història dels pròxims trenta anys puguem dir que s’ha aconseguit el somni, que les persones que així ho vulguen, poden viure plenament en valencià.

 

Nota: les persones que tingueu interés de tindre un exemplar del llibre, podeu demanar-lo a l’Oficina de Promoció i Ús del Valencià de l’Ajuntament de Torrent