La revista degana en valencià

La Trobada d’Ondara reuneix a més de 15.000 persones per l’escola en valencià

Redacció

La XXXIa Trobada de la Marina Alta ha fet que més de 15.000 persones es reunisquen a Ondara posant en valor l’estima per la llengua. Una trentena de pobles de la comarca s’han donat cita a Ondara, on feia 18 anys que no es celebrava una Trobada. A més, en aquesta ocasió ha comptat amb la presència del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, el director general de Política Educativa, Jaume Fullana i el secretari autonòmic d’Educació, Miguel Soler.

18 anys han hagut de passar perquè Ondara tornara a citar els pobles de la Marina a la Trobada. Per això, Francesca Gil, presidenta de la Coordinadora d’Alumnes, Pares i Professors per l’Ensenyament Públic en Valencià (CAPPEPV) ha explicat que s’han implicat moltíssim i han organitzat aquesta festa per la llengua amb molta il·lusió. Il·lusió que s’ha fet evident amb els més de cinquanta tallers escolars, teatres, jocs esportius, exposicions, i amb l’acollida que ha tingut el concert de la Gira, on Aspencat, Pupil·les dilatives i Smoking Soul han posat la banda sonora d’aquesta festa pel valencià.

La novetat d’aquesta jornada lúdica ha sigut la confecció del taller ‘Som la Marina’ amb la implicació de tots els regidors i regidores de la comarca, independentment del seu color polític. L’activitat s’ha centrat en la geografia de la Marina. La proposta pedagògica ha consistit en un mapa gran de la comarca que els xiquets han omplit amb els 33 pobles que la constitueixen, tot situant cada municipi a l’espai corresponent. A més, els participants han pogut emportar-se una reproducció comarcal a casa.

Escola Valenciana palesa a les Trobades com la llengua agermana els pobles i vertebra el país. De forma semblant, l’Ajuntament d’Ondara, a través de l’exposició fotogràfica ‘Un poble d’escoles’, ha recollit retalls del passat per compondre la història de l’ensenyament ondarenc i ressaltar el paper dels mestres en el procés d’aprenentatge a principis de segle. Aquesta mostra tracta de fer valdre la figura de la mestra Joaquina Gavilà, un personatge ben significatiu per al poble per la tasca d’alfabetització de les dones que va desenvolupar. Els ondarencs i ondarenques han donat forma a un acte commemoratiu per reconéixer la memòria d’aquesta dona imprescindible en l’ensenyament.