La revista degana en valencià

Un quart de milió de persones

Aquest cap de setmana han acabat les trobades de les escoles en valencià d’enguany, en què sumant totes les edicions, obtenim –dalt o baix– un quart de milió de persones que han participat d’aquesta festa que celebra la vitalitat del valencià i la bondat de l’escola pública valenciana, malgrat els entrebancs que la caverna ideològica pretén posar perquè el nostre país no puga viure en llibertat.

Les trobades, ningú té cap de dubte, són espais de convivència i una invitació a participar i unir-nos des del respecte, la diversitat i la interculturalitat, tres punts aquests que no solen practicar aquells que han decidit situar-se fora del decret de plurilingüisme i fer tots els possibles perquè no s’aplique.

Aquest darrer cap de setmana, Quart de les Valls i l’Orxa, han sabut posar el punt i final d’aquesta primavera valenciana, que ha comptat amb el suport de les institucions públiques i, això és motiu de celebració perquè, durant els darrers vint anys anteriors, el govern valencià i els seus acòlits, no han fet més que donar l’esquena a aquest moviment i sempre havien menysvalorat la capacitat de convocatòria de les escoles valencianes i de la Federació Escola Valenciana, que les anima.

Els governs, mal dit “populars” no han tingut mai en compte aquestes celebracions voluntàries, aquests aplecs de persones que celebren la vitalitat de la nostra llengua. Mai no han sabut posar-se del cantó d’aquest poble que vol comunicar-se en valencià i que té el dret a fer-ho. Ells sempre havien demanat perdó per parlar en valencià (Maria José dixit) i s’estimen més que les seues criatures aprenguen anglés, que no la llengua dels nostres pares.

El lema d’enguany ha estat molt encertat –com sempre—perquè és veritat que “en valencià creixem”. Les trobades d’enguany han suggerit un missatge vertebrador i és per això que han aconseguit sumar aquest quart de milió de participants, desgranats de manera descentralitzada per dinou comarques, tot i evidenciant la poliedricitat i la pluralitat de la nostra geografia.

Des del mes de març fins a juny, El Verger, Novelda, Crevillent, Albalat dels Sorells, Sant Vicent del Raspeig, Alacant, Fontanars del Alforins, València, Guadassuar, Vallada, Vinaròs, Borriol, Altura, Llíra, Manises, Real de Gandia, Altea, Quart de les Valls i l’Orxa, s’han convertir en capitals de la seua comarca per abraçar la festa de la llengua.

Una festa que procura posar a l’aparador el goig de sentir-se valencians i la necessitat de compartir experiències, d’enriquir tradicions, cultura i ampliar la nostra cosmovisió.

Deixeu que ells interposen pals a les rodes del decret de plurilingüisme. Nosaltres seguirem fent festa i gaudint del goig de sentir-nos junts i units.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top