La revista degana en valencià

L’esquerra europea s’ha de comprar unes New Balance

L’esquerra alternativa europea, els comunistes i els ecologistes s’han esgargamellat i han bombardejat el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP per les sigles en anglés, Transatlantic Trade and Investment Partnership). Aquest presumpte pacte entre les elits d’EUA i la Unió Europea encarna, segons ells, tots els mals de la globalització i el capitalisme salvatge. La seua aprovació convertiria els europeus en una colònia més del malvat imperi nord-americà i ompliria el Vell Continent de productes amb etiqueta ianqui. Sembla que, fins ara, l’imperialisme cultural estatunidenc, Apple, Google i Facebook no han fet camí en les ments i mercats europeus sense entrebancs.

Finalment, i amb tota seguretat, el TTIP no prosperarà i les negociacions es trencaran a l’espera de temps millors i més propicis per a la llibertat de comerç internacional. I no serà per la intencionada i poc intel·ligent opacitat amb què els negociadors de la UE han portat el projecte, sinó perquè el president electe dels EUA, Donald Trump, el liquidarà, com bé ha anunciat en les seues primeres mesures de govern. Si és així, l’esquerra alternativa, comunista i els ecologistes haurien d’estar brindant amb cava o xampany de raïm conreat sense productes fitosanitaris ni transgènics.

Els activistes de Bernie Sanders —el candidat socialista que va perdre les primàries contra Hillary Clinton—, Occupy Wall Street i tota persona que es considera mitjanament d’esquerres als Estats Units (si és que a l’altre costat de l’Atlàntic es pot parlar amb aquesta terminologia del segle XVIII) ha començat a cremar públicament les seues esportives New Balance. Les imatges d’aquestes sabatilles en flama van omplir els timeline de Twitter de mig món. El pecat: haver estat acusats per un periodista del The Washington Post d’haver donat suport a Donald Trump.

Però sembla ser que la massa esquerrana es va llançar a cremar sabatilles sense mínimament escoltar els arguments que des de New Balance havien donat per donar suport al president electe. En un comunicat que intentava aturar una crisi de reputació sense precedents, la companyia nord-americana va assegurar que la seua aposta pel candidat republicà es devia a la seua promesa d’acabar amb el TTIP.

Defensen, i amb raó, a New Balance que els tractats de lliure comerç afavoreixen la competència deslleial pel seu particular model de negoci. Mentre ells fabriquen totes les sabatilles en indústries amb seu als Estats Units, els rivals como Nike han optat des de fa anys per traslladar l’ocupació a l’Àsia o a Llatinoamèrica, on els resulta més barat produir els productes.

Aquest argument de New Balance deu haver posat l’esquerra alternativa, comunista i ecologista europea de celebració. Ja deuen estar tots camí de les botigues d’esport a adquirir peces esportives d’aquesta marca que defensa les fàbriques al país d’origen. No sé què farem al País Valencià si Ford fa cas de Trump i retorna la seua fàbrica d’Almussafes als EUA. Molts dels qui s’oposen al TTIP n’estarien encantats. Però, no estarien llavors donant suport a Trump? L’esquerra europea i Occupy Wall Street no comparteixen ideologia? Cada vegada entenc menys aquest món…

Article publicat al nº 421 (desembre 2016). Ací pots fer-te amb un exemplar