La revista degana en valencià

Txèkhov i Knipper, una intensa història d’amor

22/04/2022

Anton Txèkhov, metge i dramaturg, va escriure algunes de les obres mestres del teatre universal. Les dues últimes –Les tres germanes i El jardí dels cirerers– no haurien sigut possibles, o almenys no iguals, si no fora per la seua relació amb l’actriu Olga Knipper, una historia d’amor intens malgrat les constants separacions i la seua curta durada, només sis anys, fins a la mort d’ell amb 44 anys. Olga, membre del Teatre de l’Art de Moscou, fundat per Stanislavski, va conéixer Anton en una lectura dramatitzada i poc després formaren una de les parelles més influents de la història del teatre contemporani. Per qüestions laborals, les seues separacions eren constants i durant els sis anys de relació intercanviaren més de 400 cartes.

L’escriptora i experta en Txèkhov, Carol Rocamora, escriu el text de Tu mano en la mía a partir de les cartes de la parella. Tot i això, no es tracta d’un text epistolar; l’autora fon totes les cartes i, sense perdre la cronologia, construeix una història íntima d’amor i passió amb un rerefons teatral i històric que atrapa i commou el públic, amb un humor fi i un transfons melancòlic que emociona i fa vibrar.

Santiago Sanchez, director i fundador de l’Om-Imprebís, és l’encarregat de la direcció i posada en escena de Tu mano en la mía, i tot i que ja havia dirigit Tia Vania de Txèkhov, s’enfronta ara al perfil més humà de l’autor, un repte que supera amb mestria. Els protagonistes, Rebeca Valls i Josep Manel Casany, havien treballat també junts en un altre Txèkhov, Vania, dirigits per Alfaro, i tots dos han rebut els premis a la millor interpretació en els Premis de Teatre de la Generalitat Valenciana de 2020. En Tu mano en la mía fan possible el miracle del teatre: ens recorden que la missió primera de l’art és emocionar, transmetre coneixements i sentiments, fer que els espectadors i les espectadores siguen millors persones almenys mentre dura la funció i, possiblement, després. Tant Casany com Valls han demostrat en moltíssimes ocasions la seua qualitat actoral (ell ha estat nominat dues vegades als Max de millor interpretació), però en aquesta ocasió ambdues interpretacions ratllen la genialitat: Rebeca Valls està tocada per la musa i aconsegueix una Olga Knipper plena de matisos i colors; un treball exquisit i delicat.

Estrenada aen Madrid, s’ha reestrenat a la Comunitat Valenciana a Picassent i comença a girar per tot l’Estat. Rodolf Sirera s’ha encarregat de la versió en valencià, que s’estrenarà pròximament. I és un dels grans muntatges de l’Om-Imprebís, companyia de llarga trajectòria amb més de 30 espectacles estrenats (amb textos clàssics, però també grans comèdies i col·laboracions amb altres companyies), i sobretot un gran motor del teatre d’improvisació per tot l’Estat. Sánchez ha investigat també i ha produït teatre per tot el món, amb una vessant solidària i didàctica destacable.

Tu mano en la mía té tots els ingredients per a ser un èxit: un humor fi, exquisida interpretació, emoció fins al desenllaç final, delicada posada en escena… Un gran treball.

I recorda: la cultura és segura, i cura!

Inscriu-te al nostre butlletí

Top