La revista degana en valencià

Els últims combatents de Benissa

Alfred Ramos. Membre del Consell de Redacció

«Conèixer tot allò de la història de Benissa i dels seus homes i dones en aquells anys de la Guerra Civil»: aquest va ser l’objectiu inicial d’un grup de joves investigadors d’aquesta vila de la Marina Alta, que els va portar, en una exhaustiva i llarga recerca de setze anys (1997-2013), a realitzar l’exemplar llibre Fer la guerra. Diccionari i testimonis dels combatents de Benissa en la Guerra Civil, publicat per l’Institut d’Estudis Joan Gil Albert, del qual són autors Robert Llopis i Sendra (Benissa, 1986) i Luis Botella Ivars (Benissa, 1977). Treball gegantí, amb la riquesa que donen les fonts orals i arxivístiques, que recull un total de 1.516 entrades individuals amb dades, fitxes, biografies, fotografies, cartes, testimonis, gràfics i documents d’aquests participants en la contesa civil, sense oblidar la rereguarda i la cruel repressió posterior, que en paraules d’Antonio Calzada de la Universitat de València «s’inclou en el gruix principal de la historiografia sobre la Guerra Civil: la història local». Un llibre que ens ajuda a entendre l’impacte de la guerra a Benissa i que, en paraules dels autors, estem davant d’un projecte necessari «per a poder construir activament una cultura de pau i convivència democràtica».

Al complet estudi cal afegir el documental Fer la guerra. Els últims combatents de Benissa en la Guerra Civil, mamprés pel tàndem Llopis i Botella i dirigit per aquest últim. Produït amb la col·laboració de la Seu Universitària de Benissa i dels partits locals i sindicats comarcals, ha estat estrenat a València el passat mes de juny, a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània. Un film d’una hora de durada, amb documentals de l’època, fotografies, mapes indicatius, cartells, fitxes militars… que comença amb l’inic de la guerra i finalitza amb el retorn dels combatents supervivents i la marxa cap a l’exili d’uns altres. Són entrevistats vint-i-sis soldats de Benissa, dels quals a hores d’ara sols en sobreviuen quatre. Cal tenir en compte que les entrevistes orals començaren en 2006, moment en què ja havien mort una gran part dels benissers que havien fet la guerra. A aquestes se sumaren les gravades anteriorment per Robert Llopis, l’iniciador del projecte, i d’altres gravades per Tele Bèrnia a principis dels anys noranta. Els testimonis són coincidents en la descripció de la misèria, la por, la fam i la mort que genera una guerra i les conseqüències calamitoses individuals i familiars que tot això comporta. Hi ha també la dolorosa experiència que alguns patiren en els camps de concentració francesos durant l’any 1939. Entre l’equip tècnic del documental Fer la guerra. Els últims combatents de Benissa en la Guerra Civil cal esmentar la modulada veu en off de Vicent Artur Moreno i l’acurat muntatge de Víctor Pineda Ribes. I a remarcar les sentides interpretacions que aquests darrers benissers fan de les cançons de guerra que cantaren en la famosa Batalla de Guadalajara.

De nou, tornant al professor Antonio Calzada, estem davant «d’un ineludible exercici de recuperació d’una memòria que, malauradament, es va enfosquint davant els colps de la biologia, a causa de l’absència (o fatal retard) de projectes de formació d’arxius de la paraula». Una lluita a contratemps contra la desaparició i l’oblit de la nostra història més recent.

Article publicat al nº 417 (juliol/agost 2016). Ací pots fer-te amb un exemplar