Estem mesos amb temperatures per damunt de les mitjanes, l’any passat fou rècord de calor, els 10 anys més calorosos de tot el registre meteorològic són pràcticament els 10 últims… I amb la pujada de temperatures venen agreujats els fenòmens climàtics extrems, com la sequera que comencem a patir.
Què més necessitem per a prendre seriosament l’emergència climàtica i començar a aplicar les solucions que tots i totes coneguem? Deixarem que ens passe com a la granota de l’olla al foc?
Quan estem malalts anem al metge, que sap més que nosaltres del cos humà, i li fem cas. Doncs ara és el clima el que està malalt, la Terra té febra: 1’3 °C per damunt de la mitjana normal anual i va pujant, quelcom summament perillós, i són els climatòlegs els que saben més del tema, de manera que hauríem d’escoltar-los atentament i fer-los cas.
I els climatòlegs, agrupats en l’IPCC, ho tenen clar: els responsables principals del calfament del clima són els gasos d’efecte hivernacle que els humans llancem a l’atmosfera en cremar tantíssims combustibles fòssils i boscos. El principal és el CO₂, del qual hi havia 280 ppm en l’atmosfera abans de l’era industrial i ara ja 426.
L’IPCC calcula que encara estem a temps de limitar la pujada de temperatures a 1’5 °C, contenint els danys a uns nivells relativament assumibles, si reduïm la crema de combustibles a la meitat durant esta dècada i protegim/regenerem els ecosistemes vitals: selves, boscos, esculls coral·lins, etc., etc.
I el sector que més gasos hivernacle llança a l’atmosfera, amb diferència, és el del transport, ací un 30% del total, per tant és urgent reduir-lo a la meitat durant esta dècada. Tècnicament, és fàcil: sols cal fomentar la proximitat, viatjar menys, consumir productes locals i ecològics, menys carn, anar a peu, en bici i transport públic, estalviar materials i energia…, El problema és la inèrcia social i el poder de les grans companyies.
Si no ho fem, si continuem parlant sense fer res com els darrers 44 anys (ja han celebrat 28 COP completament inútils), en 2030 no s’acabarà el món, però cada volta estarem pitjor i probablement ja no hi haurà solució perquè es dispararan fenòmens autoalimentats com la fusió de neus i gels, la fusió de la tundra, l’acidificació dels oceans, etc. Aleshores les temperatures globals pujaran 2 i 3 °C sobre la mitjana en poques dècades, abocant-nos a uns efectes catastròfics: més ones de calor, sequeres, mega-incendis forestals, plogudes torrencials, inundacions, pujada del mar, salinització, plagues, tempestes, huracans, etc., etc.
Antonio Turiel, matemàtic, físic i investigador del CSIC, calcula que si les temperatures globals pugen 2 °C a Espanya tindrem dies de 50 °C (com al Sàhara) i si pugen 3 °C tindrem dies de 60 °C (què podrem cultivar amb eixes temperatures?) i pràcticament sols serà habitable la costa cantàbrica…
Si no canviem, òbviament seran els xiquets i els joves els qui més ho patiran tot. Per tant, tots aquells que volem als nostres menuts, especialment mares i educadors, haurem de fer tot el possible per a impulsar els canvis. Potser som l’última generació que encara pot resoldre l’emergència climàtica.
I els educadors podem fer-ne molt. Una de les activitats més recomanables és celebrar el Dia de la Bici en cada centre, costa poc de fer perquè un passeig pel poble pot durar una hora, més una altra prèvia explicant per què es fa, revisant les bicis, etc. Poden col·laborar l’ajuntament, amb un parell de municipals o de protecció civil escoltant el grup per a més seguretat, i algun col·lectiu ecologista, recolzant-ho. Es pot fer el diumenge amb les famílies voluntàries o un dia entre setmana amb un sol nivell, 5é de Primària o 2n de Secundària, per exemple, i si es fa cada any tot l’alumnat realitzarà l’activitat.
Així ajudarem a conscienciar joves i xiquets, i també el poble, perquè en la mesura que es vegen més bicis pels carrers la gent s’acostumarà més a elles, les respectarà més i anirà deixant els cotxes per a l’imprescindible, com hauria de ser. I els ajuntaments alliberaran més carrers per a bicis i vianants, faran carrils bici on siga necessari, vies verdes, etc.
En alguns centres ho hem fet reiteradament i ha funcionat molt bé. Així doncs, animeu-vos i feu també el vostre DIA DE LA BICI.