La revista degana en valencià

Una biografia d’Alfred Giner Sorolla

Alfred Giner Sorolla va ser un dels científics valencians més destacats del segle XX. A més, va ser un notable poeta i fins i tot podríem qualificar-lo de filòsof per les lúcides i profundes reflexions publicades en els darrers anys de la seua vida. Va nàixer a Vinaròs l’any 1919, a punt, per tant, de celebrar-se el centenari del seu naixement. És per això que podem qualificar de ben oportuna l’aparició d’aquesta biografia escrita per la professora, també vinarossenca, Amàlia Roig Blasco, amb la qual va guanyar el III Premi de Narrativa Memorialística Ciutat de Benicarló.

El primer fet remarcable de la vida de Giner Sorolla van ser els estudis de batxillerat a l’institut de segon ensenyament que es va inaugurar a Benicarló durant la II República. Ell s’hi desplaçava des de Vinaròs tots els dies en bicicleta, i més d’una vegada va confessar que va disposar d’excel·lents professors en física, química i biologia. Habitualment sortien al camp per tal de recollir minerals, plantes i fòssils, passió que va conservar fins als darrers dies.

Un altre fet que el va marcar de jove va passar el 9 d’abril de 1938. Aquell dia l’aviació de Franco va bombardejar Vinaròs; un amic seu, Josep Castell Montserrat, de només divuit anys, va morir a conseqüència del bombardeig. Aquesta tragèdia va ser l’origen del seu llibre de poesia Dol duen les flames.

Acabada la Guerra Civil inicia els estudis en Ciències a València, on es llicencia l’any 1944. Després completà la seua formació a Madrid, on obtingué el títol de Farmàcia. Posteriorment se’n va a Barcelona, on fa el doctorat que llig l’any 1954. Més tard es doctora en Bioquímica a la Universitat de Cornell, a l’estat de Nova York, i a la mateixa ciutat treballarà en l’Institut de Recerca Oncològica Sloan Kettering. L’any 1960 es trasllada a Cambridge, on a més d’investigar sobre el càncer comença les seues reflexions filosòfiques sobre els orígens de la vida, un dels seus interessos més pregons. Els darrers anys com a investigador transcorren a Tampa, a l’estat de Florida.

Durant tota la seua vida no deixa d’escriure poesia. De la seua obra poètica destaquen dos grans llibres: Dol duen les flames i Galàxies. Però la seua producció poètica no té el ressò que es mereix perquè està editada en una editorial vinarossenca de curta volada. La seua biògrafa se n’ocupa àmpliament en el llibre Alfred Giner Sorolla. La passió i la lucidesa, d’Onada Edicions.

Una vegada jubilat torna a residir a Vinaròs i participa molt activament en la vida cultural i científica als territoris de parla catalana, pels quals sentia una autèntica passió. Col·labora en El Temps i en L’Espill, i escriu els seus llibres més filosòfics: Orígenes. Del big bang al tercer milenio i Arran de mar. L’escala de la incertesa, que Amàlia Roig analitza profundament per transmetre’ns la seua visió de la vida. Va morir a Vinaròs l’any 2005.

Esperem que aprofitant el centenari del seu naixement i l’aparició d’aquesta biografia, la figura del gran científic i humanista tinga el reconeixement que es mereix.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top