La revista degana en valencià

Una Europa diferent

Pepa Úbeda. Escriptora

En conèixer els resultats del referèndum italià, vaig recordar allò que Jared Diamond deia sobre la tan diferent actitud multisecular de la Xina i Europa a Guns, Germs and Steel.

La Xina medieval va estar a l’avantguarda del món. Érem els europeus els qui la copiàvem tecnològicament llavors. Ella inventà el ferro fos, la brúixola, la pólvora, el paper, la impremta i moltes coses més. Diamond diu també que fou resultat d’una estructura política força centralitzada. Ben diferent de l’europea.

Què va succeir, però, perquè a les darreries del segle XV això canviés? Que, com a conseqüència d’una aberració típica de la política local, cosa que pot succeir en qualsevol lloc i moment, va esclatar una lluita pel poder entre dues faccions de la cort xinesa (els eunucs i els seus oponents). Aquesta picabaralla casolana acabà progressivament amb el seu domini. I els va impedir, per exemple, arribar a Amèrica abans que nosaltres.

Tornem a Europa. Pel que fa a la colonització americana, si els europeus haguessen estat més units sota el poder d’algun dels governants més forts d’aleshores, haurien trigat un munt més d’anys a fer tot el mal que hi van fer. Fou precisament la fragmentació europea la que li va permetre a Colon triomfar, en convèncer a un dels diversos governants amb qui s’entrevistà de pagar-li l’excursió a l’oest. Com també ha estat la mateixa fragmentació la que ha potenciat la competitivitat tecnològica i científica entre els diversos països europeus. I, com a conseqüència, el seu progrés.

Si li volguérem i poguérem dedicar un poc més de temps, descobriríem que la tradició unitària xinesa i descentralitzada europea tenen una llarga història. Com és la diversitat cultural i lingüística del nostre continent.

Cal recordar quantes discrepàncies sorgiren davant la creació de la Unió Europea? O que els britànics han decidit anar-se’n? O que els italians de Beppe Grillo i altres grups d’esquerra voldrien fer el mateix?

Preguntes que em vénen de seguida al cap són: per què els sectors financers neoliberals mundials li tenen tanta por a la tradició “centrífuga” europea? Per què volen que els ciutadans del món li tinguem tanta por a l’“independentisme” europeu? No conec la resposta, però intuesc que allò que els va bé als financers ens va malament als veïns del Planeta. I viceversa. I també que aquells països europeus que no estan sota la fèrula de les directrius de la Comunitat Europa, viuen millor. Cal llegir i viatjar per constatar-ho.

Quina Itàlia ens ve? Si és que els de sempre deixen que ens en vinga una de nova… O els emergents poden amb l’establishment de tota la vida. En tot cas, si els nous grups alternatius volen triomfar, hauran de treballar a fons per tal d’evitar el procés de decadència en què acostumen entrar tots els moviments socials i polítics; per molt d’ímpetu i energia que li hi posen al començament. Caldria, per evitar-ho, que el llaç orgànic que uneix els individus d’aquests nous grups no fos jeràrquic, ans al contrari: un constant generador de “desindividualització”. És l’única forma de no caure en el mateix càncer que ha envaït els vells partits i sindicats, que ja no representen a ningú.

I el tema de l’individualisme em duu a un altre seguit de preguntes: el retorn a una Europa individualista, podria aplicar-se a Espanya? És a dir, convertir-la en un conjunt de petits països independents? Hi hauria la suficient competitivitat per potenciar el nostre progrés? Podríem colonitzar terres o altres planetes per descobrir? Si atenem a la història peninsular, com ens va anar en el passat? Ho deixe a la reflexió de cada u.

Com també deixe a la reflexió de cada u la cascada de preguntes que m’he fet a mi mateixa a continuació: Què passaria si algunes autonomies tallaren de forma traumàtica amb l’estat? Com respondria el seu exèrcit? Ens podríem trobar immersos en una guerra civil a l’estil de la iugoslava? Deixarien el Trump o la Merkel que les autonomies rebels s’independitzaren? Com de felices podrien arribar a ser aqueixes autonomies emancipades en anar-se’n? Com serien els països que en sortirien? Capitalistes neoliberals, capitalistes a seques, populistes, socialistes, alternatius…? Els nous estats separats crearien una civilització diferent? Desapareixerien fanatisme i gregarisme dels nous estats? Sucumbiria l’Esperit Sant als encants d’algun d’ells? Els nous estats engegarien al seu si nous moviments nacionalistes o unionistes? Es posaria Déu de la seua part o continuaria fidel als altres? O decidiria enviar-nos a pastar fang a tots en veure que no ens preocupem del que els ciutadans realment necessiten?

I com que unes reflexions en filen unes altres, pense que el Déu en què creia i creu la dreta de tota la vida, que està més unida pels interessos que no pas per pàtries, banderes o religions estaria de la seua part. Qui no recorda com d’aplicats alumnes foren aquells catalans de l’alta burgesia franquista i els seus hereus, els independentistes conservadors d’ara, del sant bisbe de Vic, el senyor Torras i Bages, qui es féu famós per la frase: “Entrar con la suya para salir con la nuestra”?

Atents, doncs, els seguidors de bona fe d’aquesta gent; sembla que encara no s’han assabentat que ni han tocat abans ni tocaran en el futur bola.