La revista degana en valencià

Una nova etapa en l’Acadèmia Valenciana de la Llengua

Redacció

«Hui és un dia important perquè representa l’inici d’una nova etapa en la vida de l’Acadèmia». Amb aquestes paraules finalitzava el seu discurs el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, en la presa de possessió dels nous membres de la institució. I, efectivament, ahir va ser un dia important. Un dia en què set persones amb prestigi personal, rigor professional, capacitat intel·lectual i contrastada experiència van passar a formar part de l’entitat normativa que pretén enfortir i expandir l’ús del valencià.

Immaculada Cerdà, Josep Martines, Carme Miquel, Joan Francesc Mira, Brauli Montoya, Rafael Ramos i Abelard Saragossà són els set nou acadèmics que s’incorporen a l’elenc de l’Acadèmia, que en aquesta nova etapa «ha d’assolir amb èxit que l’ús del valencià augmente en tots els àmbits de la nostra societat i que la manipulació interessada de la nostra llengua no siga mai més motiu de discòrdia entre els valencians», tal com va afirmar el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig.

A l’acte es va reivindicar la independència que ha tingut l’Acadèmia en els darrers tres lustres i que continuarà tenint. A més, Ramon Ferrer es va mostrar a favor d’establir relacions amb altres entitats i institucions de l’àmbit lingüístic, citant expressament l’Institut d’Estudis Catalans, afirmant que «és difícil d’entendre que dos institucions que comparteixen una mateixa llengua, interessos comuns i una gran estima pels parlars respectius treballen d’esquena l’una de l’altra», fet que ha de canviar.

Per a Ximo Puig, «els valencians hem de sentir-nos orgullosos del bon treball que l’AVL ha dut a terme», amb obres com el Diccionari ortogràfic valencià, la Gramàtica normativa valenciana, la Gramàtica valenciana bàsica, i sobretot, el Diccionari normatiu valencià, que ja compta amb més de deu milions de consultes en la versió digital i està a punt d’aparéixer l’edició impresa.