La revista degana en valencià

Una obra brillant

11/02/2022

Durant els darrers mesos, Publicacions de la Universitat de València (PUV) ha celebrat el seu primer centenari, ja que l’inici de la seua activitat editorial se situa en 1920 amb el naixement de la revista Anales de la Universidad de Valencia. I els actes commemoratius s’han vist coronats amb l’edició d’un magne volum titulat Cent anys fent llibres. La trajectòria d’una editorial universitària (PUV, 1920-2020) que, com afirma la rectora, Mavi Mestre, a la «Salutació institucional» que l’encapçala, no sols permet conéixer el passat i el present d’una editorial universitària de referència, sinó també augurar-li «un futur brillant».

De fet, l’adjectiu «brillant» descriu a la perfecció una obra que reflecteix moltes de les característiques que han marcat la trajectòria de PUV, entre les quals el rigor, el bon gust i l’excel·lència. A banda del de la rectora, el llibre incorpora dos escrits preliminars més: de Teresa Ferrer i Maite Simón, directora i cap d’edició de PUV, respectivament. I Simón, que ha sigut la curadora del volum, s’hi mostra esperançada en el fet que, malgrat les traves de la pandèmia, la celebració del centenari haurà permés reforçar la consideració del llibre universitari com a eina imprescindible.

El volum s’estructura en tres parts clarament diferenciades. La primera, deguda a Antoni Furió, catedràtic d’Història Medieval i director de PUV durant el període 1997-2010, se centra a resseguir la llarga i fecunda relació entre «La universitat i els llibres, una història més que centenària»; una vinculació que dura més de vuit segles i que es manifesta com a recíprocament dependent, perquè si bé el saber acadèmic no es pot explicar sense el llibre, el llibre tampoc no s’entendria «sense aquella immensa revolució cultural que representà l’aparició de les universitats en els segles centrals de l’edat mitjana».

L’imponent estudi de Furió dona pas a les altres dues parts del volum, que són col·lectives. La primera, titulada «La cuina dels llibres», recull les aportacions de Maite Simón, David Lluch, Martí Domínguez, Pau Viciano, Gustau Muñoz, Vicent Olmos i Juan Pérez Moreno, que dediquen textos i reflexions a temes com ara: l’ofici d’editar, la correcció, la construcció del catàleg, les coedicions, les publicacions electròniques i la glossa d’una molt interessant conversa amb l’escriptor Josep Palàcios que porta per títol «Elogi del llibre ben fet».

Al seu torn, i sota l’epígraf «La “revolució” editorial», la segona part agrupa textos de José Luis Canet, Lluís Miró, Amparo Jesús-María, Javier Crespo, Ana Isabel Poves, Ana Isabel González i Maite Simón que giren al voltant de qüestions relatives a la gestió editorial, la llibreria de la Universitat, les publicacions acadèmiques, les aliances interuniversitàries i l’aposta per la transmissió de textos a través de xarxes digitals, que, com bé explica Canet, començà a implantar-se en diverses universitats americanes en 1971.

Finalment, cal destacar que el volum ha sigut profusament il·lustrat amb imatges històriques i actuals dels llibres de PUV i de les persones que els han fet –i els fan– possibles; i que es tanca: amb un recull dels múltiples «premis i reconeixements» que l’editorial ha rebut d’ençà 1997; un elenc de les persones que han estat al capdavant de PUV en el darrer segle; i un útil índex onomàstic. Estimulant i complet, Cent anys fent llibres mira al passat per a projectar-se envers el futur. Perquè, com afirma Teresa Ferrer, al capdavall «l’important és que hi haja lectors, i que l’afició per la lectura ens convertisca en ciutadans i ciutadanes més ben informats, amb judicis més ben fonamentats, més crítics i menys manipulables».

Inscriu-te al nostre butlletí

Top