La revista degana en valencià

Una radiografia literària de la societat valenciana

Dels notaris sempre s’ha dit que guanyen molts diners, i l’aspiració de més d’una família era casar la seua filla amb un bon notari. I per què cobren tant els notaris per no fer més que mirar el DNI i llegir el que altres han preparat? Sembla que és per la seua incapacitat de mentir: si ho diu, si ho signa un notari és com allò de «paraula de Déu», això va a missa. Si signen dient que aquell pis és teu, doncs ja ho saps. Vénen a radiografiar la societat i les propietats. No sé si en altres països passa el mateix, però a casa nostra un notari és un notari.

Per a mi, i ho he dit en diverses ocasions, l’escriptor Ferran Torrent és com una mena de notari de la societat valenciana; és el radiòleg literari de capçalera: quan ell signa un text, la realitat, i més la valenciana, li dóna sempre la raó malgrat que en algunes ocasions, i espere que sols a casa nostra, aquesta supera la ficció i la imaginació de l’escriptor.

Crec que fou l’escriptor castellà Pérez Galdós qui parlava de la societat com a matèria novel·lable. I bé que ho va demostrar. Ferran Torrent també té en la nostra societat contemporània una mina inesgotable d’inspiració.

En el seu darrer llibre, Un dinar un dia qualsevol, en les 300 pàgines del llibre confecciona un còctel amb uns ingredients molt casolans: especulació urbanística al voltant d’un nou camp de futbol, adjudicacions de depuradores, el cadàver d’un jove negre que no surt als mitjans de comunicació, uns pessics de prostitució, llocs de jocs, bons samaritans que ajuden els més necessitats… Marc, un periodista que ha perdut el seu treball i continua investigant pel seu compte per a sobreviure, un policia especial, la fidelitat dels delinqüents….

Amb aquest llibre, Ferran Torrent insisteix en la societat com a matèria novel·lable. I l’edat –també deu tindre coses bones– li aporta un domini del llenguatge i dels personatges que et configura un univers que el veus. Cert és que ell viu a l’Horta Sud i jo també; cert és que hi ha escenaris com el del diari que jo també conec bastant bé, però estic convençut que qualsevol persona que conega una miqueta València, com a centre oníric, llegint l’obra de Ferran Torrent la reviu, fins i tot podria tancar els ulls i veure els espais, les avingudes, fins i tot els abocadors i els negocis milionaris que s’han fet al seu voltant. I de segur que sols coneixem la punta de l’iceberg de les malifetes del poder, radiografiat, amb acta notarial de l’escriptor de Sedaví.

Un llibre molt recomanable per a estudiants d’història contemporània, per a qui desitge gaudir d’una literatura fresca, ràpida, nostra, i per a totes les persones que ens agrada entendre i comprendre la societat en què vivim, fotografiada per les paraules i els personatges de Ferran Torrent.

 

Títol: Un dinar un dia qualsevol

Autor: Ferran Torrent

Editorial: Columna Edicions

Any: 2015

 

Vicent Boscà. Periodista

Article publicat al nº 404, corresponent a maig de 2015