La revista degana en valencià

La Universitat de València comença hui un cicle de conferències per commemorar l’Any Maria Beneyto

Imatge del cicle Maria Beneyto organitzat per la UV. Foto Francesc Català-Roca.

Sota el títol ‘Maria Beneyto, l’escriptura forta i múltiple’, la Universitat de València inicia a La Nau, hui dijous, un cicle de conferències amb motiu de la celebració de l’Any Maria Beneyto.

El cicle, que pretén reivindicar la figura i la trajectòria creativa de l’escriptora Maria Beneyto, es prolongarà fins al mes d’octubre.

La UV també inaugurà al Centre Cultural La Nau l’exposició ‘Maria Beneyto. Gresol d’escriptura femenina i feminista’, el pròxim dimecres dia 9 d’abril, a les 19 hores. Tant aquestes conferències com l’exposició estan coordinades per Josep Ballester-Roca, escriptor i catedràtic del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la UV.

La primera conferència, ‘Maria Beneyto, poeta. Una reivindicació’, serà hui dijous 3 d’abril, a les 19 hores, a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau i estarà a càrrec de Vinyet Panyella i Balcells, escriptora i investigadora cultural. L’acte estarà presentat per Josep Ballester-Roca i està organitzat per l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives del Vicerectorat de Cultura i Societat. L’entrada serà lliure i l’aforament limitat.

Vista des de la perspectiva actual, l’obra poètica en valencià de l’escriptora Maria Beneyto (1920-2011) s’erigeix com una de les veus més potents i singulars no sols d’entre la seua generació, sinó en el conjunt del sistema literari. No obstant això, explica Ballester, la seua presència i visibilitat no correspon a la de la seua importància i aportació respecte de les poètiques del segle. La literatura escrita per dones, especialment les que van escriure i van publicar durant els anys del franquisme, presenta encara un notable dèficit presencial en el panorama editorial i acadèmic. “En el cas de Beneyto i malgrat la seua constant dedicació a la literatura, la innegable qualitat de la seua obra, els premis obtinguts i una permanent vocació lírica, la seua obra literària, i la poètica en particular, han estat objecte de la denominada doble minorització, la lingüística i la de gènere, entre silencis gens justificables, però molt freqüents.  Han hagut de transcórrer diverses dècades perquè poguem disposar d’edicions crítiques i obres completes de poetes com Mercè Rodoreda o Rosa Leveroni, que han estat objecte de recopilacions pòstumes. La poesia completa de Beneyto veurà la llum enguany, i permetrà apreciar el balanç de la seua aportació en el conjunt del panorama poètic de la segona meitat del segle vint”, conclou.

La conferència ‘Maria Beneyto, poeta. Una reivindicació’ planteja una lectura global de l’obra poètica escrita en valencià des d’una perspectiva actual, en què la seua veu lírica exposa amb sincera contundència la problemàtica de la dona aparentment forta —“la dona forta” és la imatge que la singularitza— des de la doble vivència de l’amor i del dolor que comporta, de la trista tendresa d’una maternitat inexistent, de l’afirmació de la voluntat de ser, malgrat la llibertat que li és negada.

Vinyet Panyella, nascuda a Sitges, és escriptora, investigadora cultural i comissària d’exposicions. Ha estat presidenta del Consell Nacional per a la Cultura i els Arts de Catalunya (2019-2024); directora dels Museus de Sitges (2011-2019); gerent (1989-1996) i directora de la Biblioteca de Catalunya (2000-2004), entre altres responsabilitats en l’àmbit documental i patrimonial del sector públic.

Ha publicat quaranta títols: poesia (17), biografies, assajos i estudis artístics i literaris, així com nombrosos textos, catàlegs i articles. La seua obra poètica ha estat traduïda a diversos idiomes i està inclosa en antologies des de 1995 fins a l’actualitat.

La segona conferència d’aquest cicle, sota el títol: ‘Tocar mare. Maria Beneyto en la poesia de final de segle XX’, estarà a càrrec de Lluïsa Julià Capdevila, investigadora i crítica literària i tindrà lloc al Col·legi Major Rector Peset el pròxim 8 de maig, a les 19 hores. La conferència exposarà quins canvis s’han operat en el panorama poètic escrit per dones a la fi del segle XX i de quina manera, temes i tractament, s’incorpora la poesia de Beneyto.