La revista degana en valencià

ValenciApp, el Tripadvisor del valencià

“Una aplicació que permet valorar més d’un milió i mig d’establiments en funció de la seua responsabilitat lingüística”

Quins són els establiments del meu poble o ciutat que més empren el valencià? I els del poble que visitaré el proper cap de setmana? Cada vegada es valora més la responsabilitat lingüística d’una empresa, és a dir, si ens facilitem viure plenament en valencià amb l’atenció oral, escrita i fins i tot virtual en un establiment. Segurament triarem abans un restaurant on som atesos en la nostra llengua que en un on hem de canviar de llengua perquè no ens entenen. El mateix passa amb una carnisseria, una botiga de roba o una llibreria.

Per tal de facilitar aquesta tria, la Plataforma per la Llengua ha llançat al País Valencià la ValenciApp, una aplicació per a mòbil que amb un sol clic ens permet trobar els llocs que millor puntuació tenen pel que fa a l’ús del valencià. Tan sols has de cercar el municipi que vols -fins i tot el carrer o el barri- i t’apareixeran les valoracions dels establiments que han fet els usuaris.

El mecanisme és senzill: després de descarregar-te l’aplicació (és gratuïta) i de registrar-te com a usuari, hi trobaràs més de 1.500.000 establiments gràcies a la geolocalització de Google Maps. Fas la teua cerca i t’apareixen tot un seguit d’establiments amb les diferents puntuacions que han rebut d’altres usuaris. I ací ve el pas més important: tu també pots valorar-los, amb un rang de cinc opcions, i compartir a les xarxes socials la teua experiència.

Des de la Plataforma per la Llengua es concep aquesta eina amb una finalitat positiva: que els usuaris no solament coneguen llocs on es reconeguen els seus drets lingüístics, sinó també que es felicite als establiments per les seues bones pràctiques. I és que, en paraules de Manuel Carceller (president de la Plataforma per la Llengua al PV), s’ha d’ajudar als comerços que usen el valencià, cal visibilitzar-los, premiar-los, perquè són un exemple a seguir per usar la nostra llengua amb normalitat. Per això, se’ls lliurarà un adhesiu que indique: “establiment recomanat per l’ús del valencià”, com fa Tripadvisor. De fet, podríem dir que aquesta aplicació és el Tripadvisor del valencià.

L’aplicació naix ara al País Valencià -amb les formes valencianes acceptades per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua- després d’haver vist l’èxit que ha tingut la CatalApp, que engloba tot el territori del domini lingüístic. De fet, amb la CatalApp ja s’han valorat uns 2.000 establiments del País Valencià, que compten amb 4.500 valoracions, el 70% de les quals són positives. De moment, els establiments més valorats són el Centre de Cultura Contemporània Octubre, el Centre Social-Bar Terra, el restaurant La Murta, la botiga Sabers&Colors i la llibreria Vila Llibres de la Vila Joiosa i el restaurant Ca Revolta de València.

Segons la darrera enquesta de coneixement i ús social del valencià (2015), el 73,5% de persones que treballen al sector servei entenen bé o molt bé i estan a favor de l’ús de la nostra llengua. A més, en la Llei 1/2011 valenciana de Consum es reconeix que els valencians tenim dret a ser atesos en valencià. Aprofitem aquest mapa virtual del valencià per reivindicar l’espai que es mereix la nostra llengua. Felicitem els establiments que ja tenen aquesta responsabilitat lingüística i encoratgem i animem els que no per a fer-ho.

Ací pots descarregar-te-la gratuïtament des de Google Play

Ací pots descarregar-te-la gratuïtament des de AppleStore

Inscriu-te al nostre butlletí

Top