La revista degana en valencià

VI Edició Premis Maestrat Viu

16/07/2019

En pocs anys, els Premis Maestrat Viu s’han convertit en un referent imprescindible de la vida cívica i cultural del nord del País Valencià. La gala de lliurament es va celebrar enguany a Vinaròs, on a més de reconéixer la tasca de les entitats i persones premiades es va recordar la figura de dos vinarossencs que enguany haurien fet els cent anys: el científic i poeta Alfred Giner Sorolla i el mariner supervivent de Mauthausen Francesc Batiste Baila.

Pel que fa als premiats, en l’apartat individual, el Premi Carles Salvador a la trajectòria de tota una vida va ser per a Joan Salvador Beltran Caballer, nascut a Tortosa l’any 1933, pels seus esforços dedicats a la investigació sobre la llengua catalana, entre els quals destaquen els treballs sobre didàctica de la llengua, sintaxi i lexicografia, que pretenen que els parlants coneguen les solucions del tortosí que els són pròpies a fi de cohesionar el territori i neutralitzar la pressió dels models de llengua difosos des de les capitals administratives, València i Barcelona. La seua obra més destacada és el Vocabulari de cruïlla. Els mots de les Terres de l’Ebre i del Maestrat en el context del català normal (Onada Edicions. 2010).

En l’apartat col·lectiu, el Premi Pere Labèrnia va ser per a la Comissió Cultural de Persones Crítiques amb Iniciativa d’Atzeneta del Maestrat, per la contribució a la cultura i a la cohesió social del poble i de la comarca del Maestrat durant quinze anys de trajectòria continuada des de l’activisme cultural proactiu, atenent sobretot l’ús de la llengua en tots els àmbits.

Els premis a la iniciativa anual, en l’apartat individual va ser per a Carles Mir Pegueroles, reconegut amb el Premi Alfred Giner Sorolla pel destacat treball d’investigació etnobotànica Plantes i remeis: de la terra al rebost. Usos tradicionals de les plantes a les Coves de Vinromà, que representa una important aportació a l’etnologia i a la botànica valenciana des del Maestrat a partir del poble de les Coves, fet amb un mètode rigorós i amb una finalitat divulgativa per tal de preservar i despertar la curiositat pel patrimoni immaterial de la comarca.

El Premi Seidia va ser atorgat a la Coordinadora d’Entitats del Maestrat per implantar dos projectes que agrupen entitats existents i posen en valor la música en directe i les accions culturals locals: els grups de ball popular i les entitats culturals de la comarca.

Com a actes complementaris dels premis, es van presentar els llibres El Maestrat i els Ports de Morella: una història lingüística de Lluís Gimeno Betí, i Veles i gavines, un poemari inèdit fins ara de Carles Salvador. A més, es va fer una conferència a càrrec de Pepe Ruiz, president de l’entitat Veu Pròpia–Nous Catalanoparlants, amb el títol El valencià com a punt de trobada en les àrees metropolitanes.

La cerimònia del lliurament dels guardons va ser amenitzada per la cantant Ina Martí, acompanyada al piano pel compositor Enric Murillo. La cloenda dels actes va tenir lloc en un hotel de la ciutat amb un sopar institucional animat per El Sobrino del Diablo, un conegut monologuista i cantautor satíric.

 

Article publicat al número de juny 449