La revista degana en valencià

Vicent Palacios narra les mobilitzacions culturals i polítiques entre els seixanta i principis del vuitanta del segle XX

22/03/2022

L’exsecretari general i coordinador de l’Obra Social i Cultural de Bancaixa publica les memòries de jove.

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar Quan ho teníem tot per fer de Vicent Palacios, el nou títol de la col·lecció Moment memorialística (el número huité), dirigida per l’escriptor Xavier Serra. Aquesta col·lecció està adreçada a suscitar entre els escriptors actuals el conreu de la literatura memorialística i a donar a conéixer entre el públic obres d’aquest gènere —inèdites o publicades en altres llengües— produïdes per escriptors valencians o viatgers que visitaren diferents comarques valencianes, i ha publicat fins ara memòries de Joan Pellicer, Marià Cabrerizo, Matilde Gras, Vicent Esteve, Enric Banyuls, Josep Piera i Salvador Vendrell.
Sense abandonar mai la concreció dels fets personalment viscuts, aquestes memòries, emmarcades entre la repressió que exercia la dictadura franquista en els anys seixanta i l’ambient políticament coaccionat per l’extrema dreta de l’inici dels vuitanta, ofereixen una narració àgil, clara i molt ben contextualitzada de les mobilitzacions culturals d’aquells anys i dels obstacles amb què es trobà el nacionalisme valencià per a portar endavant una transformació modernitzadora de la societat valenciana.
L’autor narra l’etapa de la seua joventut: els seus primers treballs, les seues primeres inquietuds culturals i socials, el servei militar obligatori, el primer viatge a París, el festeig, l’anada a Prada del Conflent per assistir a la Universitat Catalana d’Estiu, els concerts de Raimon, les visites a casa de Joan Fuster… Palacios narra les vicissituds que afectaren l’elaboració de l’estatut d’autonomia, els atemptats contra Manuel Sanchis Guarner i Joan Fuster, l’ambient de por que es va viure a València durant el colp d’estat del febrer del 1981 i la violenta pressió que el regionalisme anticatalanista va exercir en aquells anys sobre les ciutats de l’Horta. Un bon repàs crític, però alhora esperançat, per la història recent del país.

Vicent Palacios Bellver
Vicent Palacios Bellver (Torrent, 1949) va fer estudis a l’Escola Universitària de Comerç de València. Començà la seua trajectòria en la banca en la Caixa d’Estalvis de Torrent i va ser secretari general de Bancaixa i coordinador de l’Obra Social i Cultural d’aquesta entitat durant molts anys. El 2016 va publicar un primer llibre de memòries titulat El carrer de Sant Onofre, on recreava el món de la seua infantesa a Torrent.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top