La revista degana en valencià

Vinyetes contra la xenofòbia

Fa uns dies, el dijous 25 de gener, inauguraven al Palau de Vivel de la Vall d’Uixó (la Plana Baixa) una exposició que recomane vivament. La tindreu disponible allà fins a l’11 de febrer i continuarà itinerant per altres localitats. Dels prop de 32.000 habitants que té la Vall, una dotzena d’oriünds i forasters ens vam aplegar per escoltar les interessantíssimes explicacions del comissari, Marc Ferri, historiador, docent i responsable de l’Aula Didàctica de la Diàspora Mediterrània. Un signe dels temps que corren, més centrats en les esbojarrades propostes fiturianes, en la crispació social que promou certa classe política amb ecos en la barra del bar i l’autocentrisme egoista en què vivim.

L’Aula Didàctica de la Diàspora Mediterrània, creada al març de 2022 per l’anterior Conselleria d’Educació, és un projecte pensat per a explicar i difondre el present i el passat de les migracions entre l’alumnat preuniversitari. Amb seu a l’Escola de la Mar de Borriana, nasqué amb la voluntat d’abordar el fenomen migratori en tota la seua complexitat. Aquesta ubicació no és casual: al port de Borriana hi ha una xarxa local de voluntaris i recala la major part de la flota civil humanitària de la Mediterrània, en concret els vaixells d’Open Arms, Salvamento Marítimo Humanitario, Sea Watch, Sea Eye, Louise Michelle i SOS Humanity. Esperem que el nou equip de la Conselleria es crega el projecte heretat i dote l’Aula amb els recursos humans i materials que n’asseguren la continuïtat després de dos anys de labor compromesa i d’èxit de les propostes que fan.

«Vinyetes migrants. Còmic, migració i memòria» és una exposició pensada per a posar-se en la pell dels migrants, originalment produïda pel Museu d’Història de la Immigració de Catalunya, adaptada i adaptable a les característiques de les sales que l’acullen. Fins ara ha passat per Borriana, València o Alacant. Estructurada en tres blocs, mostra com aquest gènere gràfic i verbal ha reflectit les migracions dels segles XX i XXI al nostre país: el còmic, la vinyeta o la novel·la gràfica és un mitjà que, gràcies a la potència i a les possibilitats del seu llenguatge, ajuden a transmetre idees molt complexes d’una manera molt més directa i a un públic molt ampli, en un context com l’actual en què creix la xenofòbia, els discursos d’odi es prediquen des dels escons dels malànimes i s’accepten amb una normalitat ben perillosa. Cal, doncs, perseverar en una educació en valors presidida pel respecte, per l’empatia i des de la perspectiva històrica.

Lilianna Marín de Mas i David Fernández de Arriba són els autors dels materials expositius, organitzats en un fil conductor que va de l’exili republicà, passa pels èxodes i les migracions del període franquista («Del gran trauma a l’underground») i arriba a les migracions globals més actuals. Diverses vitrines amb objectes reals materialitzen el drama d’aquelles i d’aquestes persones unides per l’afany de salvar la pell, fugir de situacions injustes o millorar les condicions de vida.

L’exposició inclou un espai de lectura de còmics destacats relacionats amb les migracions forçades, pensat per a proporcionar un lloc on llegir amb calma aquestes històries d’actualitat i, també, de recuperació de la nostra memòria històrica. Els centenars d’alumnes d’institut que la visitaran en els pròxims dies donaran sentit als objectius plantejats per l’organització; un d’ells, exposar-nos a la realitat, prendre-hi consciència i partit.