La revista degana en valencià

Un Workshop necessari per analitzar i difondre el valor de la diversitat lingüística

Redacció

Les llengües són un bé comú, col·lectiu, i per això cal posar-les en valor. Amb aquesta frase podria sintetitzar-se l’objectiu del Workshop -organitzat per la Fundació Nexe i el Centre Maurits Coppieters- sobre Multilingüisme i Diversitat Lingüística. Des de l’òptica local valenciana fins a les polítiques lingüístiques europees es pretendrà aprofundir sobre com s’han gestionat, tant des del punt de vista jurídic com sociolingüístic, les llengües menys utilitzades o minoritàries.

El Whorkshop tindrà lloc el 4 de novembre a la Facultat de Filologia de la Universitat de València, i comptarà amb experts en la matèria, no només a nivell valencià, sinó també europeu. La conferència inaugural vindrà de la mà de Vicent Climent-Ferrando (de la Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística), qui expondrà «quin lloc ocupa el multilingüisme a la UE actual? El Full de Ruta per a la Diversitat Lingüística a Europa». Així mateix, el matí es complementarà amb una taula rodona, moderada per Rafael Castelló, que abordarà la oficialitat de les llengües i els drets lingüístics, on Kaisa Kepsu-Lescelius abordarà el cas de Finlàndia, Bernat Joan i Marí la situació de Catalunya, Anselm Bodoque el cas valencià i Patrick Carlin la situació de Gal·les.

Per la vesprada serà el moment d’analitzar els drets lingüístics a Europa a través d’una taula rodona moderada per Vicenta Tasa. Eva Pons parlarà del «marc legal de la diversitat lingüística a Europa», Miquel Strubell sobre «la gestió del multilingüisme a Europa» i Paul Bilbao explicarà «el Protocol per a la Garantia dels Drets Lingüístics: apoderament de la societat civil». A més, Albert Branchadell, oferirà una conferència sobre «La (in)seguretat lingüística a Europa: la ineficàcia de les Convencions multilaterals».

Sense cap dubte aquest Whorkshop obre la porta a una gran oportunitat: reflexionar sobre la diversitat lingüística i establir mecanismes i línies a seguir perquè els drets lingüístics i la igualtat no siguen una utopia i es convertisquen en realitat.