Des de l’any 2003, el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló organitza tots els anys unes jornades per a recuperar la memòria històrica. Enguany han arribat a la XXI edició, que ha tingut lloc els dos primers caps de setmana del mes de novembre.
El 3 de novembre, la companyia de teatre La Ravalera va representar al teatre del Raval una lectura dramatitzada de l’obra Miliciana de Domingo Font Pitarch. L’obra està basada en Rosa Anna Rovira, una dona sense rellevància política durant la Guerra Civil que va ser sotmesa a un consell de guerra, i una vegada sentenciada va iniciar un periple per algunes de les pitjors presons de la dictadura franquista. L’obra pretén recuperar el testimoni de les dones que, com ella, van sofrir la violència de la dictadura en forma de penes de presó desproporcionades i duríssimes.
El 10 de novembre va tindre lloc a la Llotja del Cànem de Castelló la conferència «Enriqueta Agut Armer, la joia d’ensenyar», a càrrec de Carmen Agulló Díaz, pedagoga i psicòloga, professora titular de Teoria i Història de l’Educació de la Universitat de València, prestigiosa investigadora al voltant de la història de l’educació de les dones, sobretot en l’època republicana.
L’acte va estar presentat per l’historiador Joan Miquel Palomar i el professor Lluís Meseguer, i va comptar amb la presència del net d’Enriqueta Agut, Rómulo Castro, que va parlar de la seua iaia i de la resta de la família exiliada a Mèxic.
Enriqueta Agut Armer va nàixer a Castelló de la Plana l’any 1912, on va estudiar Magisteri. Durant la República va participar activament en les Missions Pedagògiques. Com a dona molt compromesa, s’afilià a la FETE, a les Joventuts d’Esquerra Republicana i al Front Popular Femení. Feminista convençuda, fou secretària de l’Agrupació Femenina de Dones Antifeixistes. El febrer de 1939 va marxar cap a l’exili a Mèxic, on va viure sempre i hi va morir l’any 1998.
Al dia següent es va portar a terme la conferència «Polítics castellonencs de la II República», a càrrec de la pedagoga Maribel Peris Muiños i de l’historiador Francesc Mezquita Broch. Francesc Mezquita va reivindicar la necessitat de recuperar la memòria de personalitats de la II República i normalitzar-les en l’imaginari social de la població. Mezquita va parlar de Miquel Penya Masip, nascut a Castelló de la Plana l’any 1899, assenyalat polític del republicanisme valencià que va proclamar la II República des de l’Ajuntament de Castelló i va ser un dels signants de les Normes de Castelló. En finalitzar la Guerra Civil va partir a l’exili; primer romangué un temps a la localitat francesa de Seta i posteriorment va marxar a Mèxic fins al 1971, any en què va tornar a Castelló i hi faltà l’any 1975.
Maribel Peris es va centrar en la figura de José Hernández Merlo, membre del PSOE i la UGT. Durant els anys de la República va exercir diversos càrrecs com la presidència de la Diputació de Castelló l’any 1937. Detingut i empresonat, va ser jutjat i condemnat a mort. Va ser afusellat en 1941 al cementeri de Castelló i soterrat en una fossa comuna. Les seues restes van ser exhumades l’any 2022 i el seu retrat fou penjat al palau de la Diputació amb la resta d’expresidents de la institució provincial.
Revista 496. Novembre 2023.