La revista degana en valencià

El Museu del Paper de Banyeres de Mariola

«El museu ofereix una àmplia visió històrica, econòmica i social sobre l’evolució de l’elaboració del paper»

El primer museu de la Comunitat Valenciana dedicat al paper es troba a Banyeres de Mariola, segon centre productor en l’època de paper de fumar, després d’Alcoi. Va ser inaugurat el 25 de març de 1997 i ocupa l’última planta de la torre medieval denominada Font Bona, seu del Museu Arqueològic del municipi. Posteriorment, pel poc espai disponible, es va restaurar i habilitar una antiga mansió de principis de segle, coneguda popularment com «Villa Rosario», envoltada d’un extens parc. La ubicació actual va ser inaugurada el 21 de maig de 1999.

El museu ofereix una àmplia visió històrica, econòmica i social sobre l’evolució de l’elaboració del paper, des dels seus orígens a la Xina (any 105 dC) fins a la introducció a Europa a través de Xàtiva. Es ressalta la seua importància posterior a tot Espanya, però especialment a la Comunitat Valenciana, primera zona paperera durant algunes dècades en l’elaboració del paper de fumar.

La ubicació del museu a Banyeres de Mariola obeeix a la gran importància i significació del paper en aquesta ciutat, especialment en la fabricació de paper de fumar. Banyeres, amb catorze molins alçats en el riu Vinalopó, va ocupar el segon lloc, després d’Alcoi, en l’època del paper de fumar i donava treball a més de la meitat de la població activa de la localitat.

En la planta del semisoterrani es troba el taller d’elaboració de paper a mà, en el qual els visitants poden elaborar el seu propi full emprant els artefactes de l’època, com ara la classificació de draps, tines, formes, premses, assecatge a l’aire, etc., alhora que observen el procés i la importància del reciclatge d’aquesta matèria.

En la planta baixa es realitza un recorregut amb panells explicatius del camí seguit pel paper des de la seua invenció a la Xina fins a la generalització per tota Europa. Una sèrie de maquetes, reproducció d’antics artefactes, il·lustren la manera d’elaboració de paper a mà. Així mateix, tant l’evolució paperera de Banyeres com el nombre de molins queda reflectida en la resta dels panells. Una petita secció està dedicada a la confecció manual de bosses, seguint la tècnica de principis de segle, activitat d’una gran importància a Banyeres de Mariola juntament amb l’elaboració de paper a mà.

La biblioteca, amb més de 3.000 volums, conté una de les sèries de llibres més completes relatius al paper i l’aigua, juntament amb el fons documental de filigranes i llibrets de paper de fumar: en total, quatre mil quatre-centes filigranes, mil cinc-cents llibrets de paper i gravats paperers.

La planta primera està dedicada especialment al paper de fumar. En diferents panells i vitrines es mostra l’evolució històrica i tècnica del paper d’aquesta especialitat. S’hi exposen reproduccions i maquetes de màquines destinades a l’elaboració dels llibrets de paper i una extensa mostra, així com elements complementaris tals com maquinetes d’embolicar cigarrets, articles de propaganda, etc.

La planta segona és utilitzada com a sala d’exposicions monogràfiques, amb mostres temporals sobre diversos temes paperers. Alternativament, s’hi organitzen cursos de formació i conferències.

Són diverses les activitats que desenvolupa el museu, com ara tallers de paper a mà, enquadernació, papiroflèxia, empaquetatge d’articles de regal, confecció de vestits en paper i la convocatòria del concurs de vestits de paper cada tres anys. Activa és la seua participació en exposicions temporals, actes culturals i congressos. En aquesta última faceta, Banyeres i el museu, com a reconeixement a la seua trajectòria, van organitzar el III Congrés d’Història del Paper a Espanya, celebrat al setembre de 1999.

 

Article publicat al nº 436 (Els museus valencians). Ací pots aconseguir un exemplar