La revista degana en valencià

Noves propostes als museus: «Relectures. Itineraris museístics en clau de gènere»

«El gènere com a construcció cultural planteja una nova mirada»

El projecte «Relectures. Itineraris museístics en clau de gènere», coordinat des de la Universitat de València, es va formular amb l’objectiu d’acostar les col·leccions al públic des de la perspectiva de gènere. Aquest projecte parteix de la mirada conjunta entre el món acadèmic i el museístic, concretament de sis museus valencians, alguns d’ells amb una àmplia trajectòria i implicació en la inclusió de la perspectiva de gènere en el treball amb les seues col·leccions: Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries «González Martí», Museu de Prehistòria de València, Museu d’Història de València (MhV), Museu Valencià d’Etnologia (Muvaet), Museu del Palmito d’Aldaia (Mupa) i el Museu Comarcal de l’Horta Sud «Josep Ferrís March».

La relectura proposada parteix de la idea de base que el gènere és una construcció cultural que varia en funció de l’època històrica i de les societats i cultures en les quals es construeix el concepte; per tant, no és cosa innata ni estàtica. Reuneix un conjunt de trets (rols, actituds, atributs físics, pautes de comportament, sexualitat, etc.) que s’associen a les persones sobre la base del sexe generalment i conformen un sistema de classificació dels individus en categories concretes. La cultura occidental concep un sistema dual de sexe/gènere (home/dona, masculí/femení) que els estudis antropològics, des d’un enfocament relativista, han demostrat que no és universal. Des d’aquest enfocament, el gènere com a construcció cultural planteja una nova mirada sobre determinades peces mostrades en la col·lecció permanent que obliguen el visitant a reflexionar sobre el gènere com un procés relacional (les característiques associades a cada sexe es construeixen socialment en una relació d’oposició), com una relació de poder (hi ha una relació jerarquitzada i d’opressió entre els sexes) i d’intersecció del gènere amb altres relacions de poder (classe, sexualitat, raça, edat, etc.).

Des d’aquesta òptica, el projecte «Relectures» pretén treballar en xarxa, generant una sèrie d’itineraris en els sis museus des de la perspectiva de gènere, a més de dissenyar una ruta que connecta els museus participants en el projecte situats a la ciutat de València amb aquells altres de la seua àrea metropolitana, amb la finalitat de fomentar el turisme cultural.

El primer pas abordat va ser la recerca i anàlisi des de la perspectiva de gènere de l’exposició permanent dels sis museus participants. Aquesta anàlisi no es va focalitzar exclusivament en la dona, sinó que vam explorar igualment les representacions de l’home i la masculinitat, així com la presència d’identitats transgènere, tercers gèneres o gèneres alternatius al sistema dual occidental de sexe/gènere, incloent aspectes com la ideologia de gènere, els estereotips de gènere, els rols de gènere, els sistemes de gènere, les relacions entre espai i gènere, història i gènere, etc. Per a això es va decidir partir de dues dimensions bàsiques, des del punt de vista conceptual: les representacions del gènere en els objectes exposats, és a dir, l’anàlisi de l’objecte i els seus significats, i el discurs expositiu del museu (omissions, visibilitat, biaixos…). En altres termes, es tractava d’analitzar com cada museu exposava els objectes relacionats amb una lectura de gènere i proposar una nova mirada inclusiva i basada en l’experiència de l’educació en valors.

Aquests itineraris propis de recorregut interior per cada museu es van complementar amb la implantació d’una ruta museística, amb l’objectiu d’establir xarxes de connexió i propiciar sinergies, però a més amb la voluntat d’afavorir el turisme cultural. Així, es va plantejar el disseny d’una ruta de turisme cultural que connectara tots els museus participants, tant els situats a València ciutat com de la resta de municipis de l’Horta Sud (Mislata, Torrent, Aldaia). En el desenvolupament del recorregut es van tindre en compte els diferents mitjans de transport i l’accessibilitat a tot tipus de públic. Aquesta sinergia entre els museus participants servirà per a donar a conéixer la programació cultural dels diferents municipis, que s’alimentaran mútuament d’una vinculació que els farà visibles per a un major nombre de visitants potencials, la qual cosa redundarà en un major impacte social i territorial. Així, en un futur pròxim, és desitjable que el projecte puga desenvolupar un clar impacte generador de noves iniciatives culturals (altres rutes, xarrades, taules redones, activitats didàctiques per a públic escolar, etc.) que puguen afavorir el desenvolupament local de cadascun d’aquests municipis.

«L’objectiu és crear una multitud d’iniciatives carregades d’identitat, cohesionades entre si i connectades al territori en què es duran a terme»

Pel que fa a la seua repercussió territorial cal dir que, lluny de concebre un projecte estàndard, aplicable a qualsevol museu o centre cultural, el que es pretén amb «Relectures. Itineraris museístics en clau de gènere» és crear una multitud d’iniciatives carregades d’identitat, cohesionades entre si i connectades al territori en què es duran a terme. Les relectures museístiques que es proposen van dirigides directament als habitants i visitants de València i de la seua àrea metropolitana –sense filtre d’edat, gènere o classe social–, amb la finalitat de fomentar la igualtat de gènere i cooperar en la superació de la violència urbana, el rebuig a les diferències i la falta d’expectatives de certs col·lectius socials. La proposta pretén, així doncs, actuar sobre la vida quotidiana dels ciutadans i ciutadanes per a desenvolupar la seua identitat urbana i, amb això, influir en la pròpia imatge del territori de cara als seus visitants. En el cas dels museus emplaçats a la capital valenciana, el projecte consolidarà la imatge de València com a ciutat cultural i oberta a la diversitat i la igualtat. En el cas dels museus situats en altres localitats de l’àrea metropolitana (Aldaia, Torrent i Mislata, en aquest cas), un projecte d’aquesta índole generarà una percepció més contemporània i social de l’oferta cultural, íntimament lligada a les problemàtiques socials més actuals. Com ja s’ha indicat, amb això es pretenen fomentar els vincles i la col·laboració entre els sis museus que hi participen, la qual cosa implica també la col·laboració de les diferents entitats polítiques a què pertanyen. Aquesta col·laboració donarà visibilitat a museus que no entren dins de les rutes culturals i turístiques habituals de la ciutat de València i, al seu torn, atraurà  els habitants de l’àrea metropolitana a l’oferta cultural de la capital.

Com deia Griselda Pollock,[1] la reivindicació feminista té com a intenció canviar el caràcter de l’art i de la narració històrica, així com transformar el discurs del museu com a dipositari de la tradició, entesa com la selecció intencionada dels aspectes més rellevants del nostre passat. A aquesta revolució en la manera de mirar i rellegir la cultura material llegada des del nostre passat, Braidoti[2] plantejava que la resposta passava per acceptar la pluralitat de propostes que proposen les maneres diferents d’incloure el femení, l’interracial i el multicultural en els discursos amb un profund calat educatiu i conformador d’identitats i mentalitats, formant la societat en valors democràtics, en igualtat i en la defensa dels drets humans. En definitiva, el projecte es concep com un diàleg continu entre el museu i el seu entorn, un diàleg en el qual es compartisquen experiències, valors i coneixements. Aquest tipus de projectes, a més de donar a conéixer el ric patrimoni cultural exhibit en els museus valencians, pot servir per a sembrar en els joves conceptes bàsics per a la convivència com ara el respecte, la tolerància i la no-discriminació.

[1]Pollock, G. (2007): Encounters in the Virtual Feminist Museum. Time, Space, and the Archive. Londres-Nova York, Routledge.

[2]Braidoti, R. (2004): Feminismo, diferencia sexual y subjetividad nómada. Barcelona, Gedisa.

 

Article publicat al nº 436 (Els museus valencians). Ací pots aconseguir un exemplar