«El País Valencià disposa de 206 museus de diverses tipologies i és la comunitat autònoma amb més espais expositius de l’Estat»
En la memòria col·lectiva dels valencians i valencianes més sensibilitzats per la cultura ens sonen noms de museus com l’IVAM, el MUVIM, el MUVAET, el Museu València de Prehistòria de València, el Museu de Belles Arts, el Museu de les Ciències Príncep Felip i el Museu Nacional de Ceràmica González Martí, ubicats a València. I també el MACA, el MARQ i Las Cigarreras d’Alacant, o l’Espai d’Art Contemporani de Castelló.
Però més enllà dels grans museus de les gran ciutats, hi ha una àmplia i rica xarxa de museus locals de diverses tipologies distribuïts per totes les comarques que mostren aspectes de la història i la cultura valenciana de vegades insospitats. El País Valencià disposa de 206 museus, és la comunitat autònoma amb més museus i col·leccions museogràfiques de tot l’Estat, és a dir, té el 13,5 % dels espais expositius d’Espanya, on hi ha un total de 1.521 museus. Per darrere se situen Castella-Lleó (12,9 %), Madrid (8,5 %) i Catalunya (7,8 %). Són dades de l’Estadística de Museus i Col·leccions Museogràfiques de 2016 del Ministeri d’Educació i Cultura, l’últim i més complet document sobre el sector museístic a Espanya.
«Malgrat aquest fort basament museístic, només el 28,7 % dels valencians van visitar algun museu en 2016»
Això no obstant, malgrat aquest fort basament museístic, només el 28,7 % dels valencians van visitar algun museu en 2016. Estem en els darrers llocs pel que fa a visitants.
Atenen les tipologies, al País Valencià predominen els museus arqueològics (51) i d’etnografia i antropologia (49), seguits pels de belles arts (23), ciències i història natural (11), història (11), ciència i tecnologia (11) i art contemporani (9), a més de 8 cases-museu d’artistes rellevants del món de la cultura i la ciència. La resta són museus especialitzats que abracen temàtiques molt diverses, els quals mostren la manera de viure dels pobles valencians abans de la industrialització i el desenvolupament turístic massiu engegats a partir dels anys seixanta del segle passat.
Els fons inventariats de les col·leccions estables dels museus valencians sumen 3.206.221 peces i objectes, un patrimoni museístic que situa el País Valencià en el cinqué lloc de l’Estat, per darrere de Madrid, el País Basc, Castella-la Manxa i Catalunya. Cal dir que el 72,2 % d’aquests fons estan informatitzats i que el 16,4 % són accessibles a través d’Internet.
El tipus dels museus valencians respon a un perfil d’espai expositiu petit ubicat fora de les grans capitals de província. De fet, predominen els museus gestionats per l’administració local (141), seguits dels privats (45), eclesiàstics (11), autonòmics (9) i estatals (4), mentre que n’hi ha altres 37 de gestió mixta o duts per fundacions.
Però, més enllà de les xifres, hi ha una gran riquesa de propostes. Destaquen els museus sobre oficis artesanals del passat avui mecanitzats que marcaren –i continuen marcant– l’economia de molts pobles, com per exemple el del torró de Xixona, la sabata d’Elda, la rajoleria de Paiporta, l’orxata d’Alboraia, el ventall d’Aldaia i el paper a Banyeres de Mariola. I també el de l’arròs de Cullera, l’home de la manta a Ontinyent, el xocolate a Sueca, la seda de Montcada, la mel de Montroi, la ceràmica a Manises, Paterna i Onda o el món del vi a Requena i Utiel. Igualment, trobem cases-museu que homenatgen valencians il·lustres, com ara Pinazo a Godella, Marià Benlliure, Blasco Ibáñez i Concha Piquer a València, Maians a Oliva, Segrelles a Albaida o el Museu Nino Bravo d’Aielo de Malferit. Sense oblidar els arqueològics d’Alcoi, Sagunt, Elx o Gandia, així com els museus de belles arts de Xàtiva i els etnològics de l’Horta Sud, Torrella, Ademús, Catarroja, Agullent, Almàssera, Atzeneta, Potries, la Font de la Figuera i molts altres més.
Pràcticament totes les capitals comarcals i nombrosos municipis de més de 15.000 habitants tenen un o més museus que recullen la idiosincràsia històrica de cada lloc. Són majoritàriament museus petits, amb encant, que ens submergeixen en facetes de la vida quotidiana, l’economia, els costums, les festes i les tradicions de la societat valenciana preindustrial. La majoria d’aquests museus (173) es van crear entre 1970 i 2016, durant la transició i la democràcia.
Pel que fa als serveis que ofereixen, la majoria de museus (184, el 89 %) estan oberts al públic de forma permanent; la resta té una obertura ocasional. I més encara, el 60 % són totalment gratuïts, mentre que els 82 restants cobren alguna tarifa. Cal assenyalar també que els museus valencians han fet grans esforços en els darrers anys per modernitzar les seues instal·lacions. De fet, 114 (55,3 %) han realitzat alguna reforma dels espais entre els anys 2000 i 2016, alhora que el 56,3 % són accessibles per a persones discapacitades
A més de les col·leccions permanents, els museus organitzen activitats culturals per a difondre el seu patrimoni i guanyar visitants. Un total 126 museus (61,2 %) realitzen exposicions temporals (amb una mitjana de 4,4 mostres per any), uns 138 (67 %) organitzen activitats didàctiques educatives, 148 realitzen visites guiades i 123 (59,7 %) han editat almenys una publicació anual, bé de paper (74 %) o amb suport a Internet (22 %).
Adaptació a les TIC
Altrament, quant als reptes presents i futurs, els museus valencians necessiten avançar en noves tecnologies. Pel que fa a la informació sobre l’exposició permanent, sols el 23 % disposen de guies amb suport electrònic i solament 103 (la meitat) tenen el seu fons informatitzat. Tampoc estan suficientment visualitzats en Internet. Només 179 ofereixen informació a través de la pàgina web, però la majoria (119 museus) no tenen web propi, és a dir, estan integrats en un altre web. Aquest és el cas de la gran majoria dels museus municipals, els quals tenen una secció dins del portal de l’ajuntament, fet que difumina els seus continguts entre un núvol de serveis municipals.
Finalment, pel que fa als continguts que ofereixen els museus amb espai web són molt elementals. La gran majoria (151) donen informació bàsica, mentre que sols 29 tenen visita virtual, 37 donen accés a les col·leccions mitjançant Internet, 67 pengen activitats educatives i 35 mostren investigació científica.
Article publicat al nº 436 (Els museus valencians). Ací pots aconseguir un exemplar