La revista degana en valencià

Cures pseudocientífiques contra el coronavirus

09/06/2022

Els negacionismes, com els ja coneguts de l’Holocaust (que van donar origen al nom), de la repressió franquista, del canvi climàtic o de les vacunes en general, fan un rebuig dogmàtic i poc raonat, per motivacions emocionals i ideològiques, de tesis científiques o històriques ben establertes. Amb la malaltia covid-19 se n’han desenvolupat de nous, com el negacionisme de l’existència del coronavirus o de l’efectivitat de les vacunes contra aquest, que, ara com ara, són el millor remei que tenim.

Per acabar de complicar-ho, s’han proposat diverses cures per a aquest coronavirus que són simple i pura pseudociència: homeopatia, MMS, aliments que diuen prevenir-ho, dietes alcalines… No hi ha proves científiques del seu funcionament i poden comportar riscos afegits, però aquestes badomies tenen gran difusió per Internet, a WhatsApp, etc.

Uns afirmen que, per prevenir el coronavirus, la clau és mantenir el cos en un estat alcalí. Augmentar la ingesta d’aliments alcalins com fruites fresques, verdures i grans sencers i reduir la de productes àcids, com la carn de vermella, els lactis, el sucre i els grans refinats no convertirà el nostre cos en un entorn alcalí ni ens ajudarà a curar o prevenir el coronavirus o altres malalties. No hi ha evidències que l’alimentació puga interferir en la regulació del pH de la sang i, per tant, les dietes alcalines no tenen cap base científica. Aquestes dietes parteixen d’una premissa falsa: que el pH del nostre cos es pot regular mitjançant l’alimentació. Però el pH de la sang es manté força estable gràcies als mecanismes homeostàtics del renyó i dels pulmons.

Altres recomanen una píndola de vitamina C i omega o consumir clorur de magnesi, gingebre o suc de llima, bicarbonat de sodi o oli d’oliva per evitar el contagi de coronavirus. Però no hi ha proves que cap aliment previnga el coronavirus i, per això, les organitzacions sanitàries no recullen cap aliment concret entre les seues recomanacions per prevenir o combatre el virus.

Altres, com el mateix Trump, estan promovent el MMS, la Miracle Mineral Solution o ‛solució mineral miraculosa’ com a protecció davant d’aquest virus. Com ja explicàrem, https://revistasao.cat/la-solucio-mineral-mestra/, és una dissolució de clorit de sodi en aigua. És un blanquejant industrial que es fa servir en petites quantitats per a potabilitzar l’aigua. Diuen que és miraculosa perquè suposadament guareix moltes malalties, des de la malària fins a l’autisme, el càncer, la sida, l’esclerosi, intoxicacions alimentàries, malalties parasitàries, etc. Però, en realitat, no guareix res i és perillosa perquè té una forta acció oxidant i consumir-la pot produir dolor abdominal, nàusees, vòmits, diarrea, intoxicacions, fallada renal i alteracions sanguínies.

El compte de Twitter de l’Oficina d’Informació de Premsa del Govern indi ha compartit un enllaç al web on donen suposades «mesures de protecció d’infecció del coronavirus a través d’homeopatia». Com ja us explicàrem a https://revistasao.cat/homeopatia-pseudociencia-perjudicial-per-a-la-salut/, els medicaments estan tan diluïts que són aigua pràcticament pura (de vegades amb sucre). Per tant, l’homeopatia no funciona per a cap malaltia més enllà del placebo i, per tant, tampoc contra el coronavirus.

Per acabar, moltes persones porten collarets i polseres per protegir-se de la radiació 5G, a la qual atribueixen la malaltia de covid-19, malgrat que la ciència diu que és una radiació no ionitzant, que té una freqüència molt baixa per a ionitzar àtoms. Per tant, aquesta radiació no pot fer malbé els organismes vius https://revistasao.cat/teories-conspiranoiques-del-5g/. Aquestes polseres han resultat ser més perilloses que les mateixes ones, fins al punt que han estat prohibides als Països Baixos perquè són radioactives i poden provocar càncer.

Tot plegat, els negacionistes de la pandèmia i de les vacunes i els que proposen pseudocuracions, sols posen entrebancs a les postures de caràcter científic o, més concretament, mèdic, i estan retardant de forma absurda el control global de la pandèmia. Demostren així la seua incoherència, perquè haurien de renegar completament de la medicina oficial i no acudir als hospitals quan tinguen qualsevol altra emergència sanitària. Si els feren pagar els costos en acudir a ser tractats del coronavirus, potser s’ho replantejarien.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top